In 1993 vormden muzikanten uit diverse orkesten een nieuw orkest met de naam Klezkado, Klez van de Zutphense groep Klezmerim (waarin Hans speelde), Ka van Kadans uit Arnhem (Kees Jan en Conny), en Do van DoSiDo uit Nijmegen (Ruud). Na 2 jaren kozen we als nieuwe naam Yargon.
De groepssamenstelling is in de loop van de tijd gewijzigd. Zo werd al snel Marten (accordeon) opgevolgd door Wenke. In 2004 vertrok Niels (slagwerk), in 2005 opgevolgd door Lijnis. We hebben verscheidene violisten gehad: Nils, Inge, Isis en nu Marja. Ruud is een tijdje weggeweest om zich te bekwamen in de Russische zangkunst, in Barbara vonden we een prima vervangster. Inge, Barbara en Niels zijn op onze CD te horen.
 
                     2002: feest bij Phoenix in Apeldoorn!

2006: schouwburg Junushof Wageningen bij Russisch festival Zarjanka
 
Niels ontwierp ons logo en de kleedsters van 'de Foekepot' maakte kostuums, die we lang gedragen hebben, maar dit jaar zijn vervangen door onze nieuwe outfit.
Het liefst spelen wij bij volksdansbals, maar we geven ook luisteroptredens. Een hoogtepunt was het optreden bij het AZC in Schalkhaar: de tent vol met enthousiaste luisteraars, kinderen dansend op de tafels en mensen die spontaan meespeelden.
Met busjes toerden we het land door, van Arnemuiden tot aan Emmen en Almere. In Twente zijn we vaste gasten geworden. Er kwamen verzoeken van ver weg (Japan en Letland!) die uit praktische overwegingen helaas werden afgewezen.

Hannover was wel bereikbaar, daar hebben we 3 keer opgetreden. Een weekend op pad in volgepakte busjes met orkestleden, instrumenten en installatie. Onze geluidsmannen Rob, Joop en Tjalling gingen ook mee, evenals de dansleidsters Marianne en Jantien. De laatste keer hadden we een compleet programma met 3 workshops: dans o.l.v. Marianne, techniek o.l.v. Rob en Joop en muziek o.l.v. de orkestleden. Aan het eind van de dag kwam alles samen: enthousiaste muzikanten versterkt door de vers opgeleide technici en dansers die hun nieuw ingestudeerde dansen lieten zien, een prachtig resultaat!
 
           2008: Volksdansgroep Nijmegen bestaat 45 jaar

2010: Carnabal in Enschede
 
In 2003 wilden we graag een deel van onze muziek laten vastleggen voor onszelf en anderen. In overleg kozen we een aantal nummers uit ons repertoire en na een aantal weken hard oefenen was het zover. In een studio in Twello is op een zaterdag onze cd opgenomen, een unieke ervaring. Wat waren we trots toen we het resultaat hoorden!
Maar inmiddels klinken we heel anders, met zang en diverse andere muzikanten. Op de pagina 'Repertoire' kunt u enkele opnames van de CD en heel veel live-opnames horen.
20 jaar verder... Yargon treedt nog steeds op, zo'n tien maal per jaar, op uiteenlopende locaties, voor uiteenlopend publiek. We hebben er nog steeds heel veel plezier in!
© Ruud Harmsen 2013